Info

Hverdagen

Et ophold på Krabbesholm Højskole er en pakkeløsning, hvor undervisning, fællesarrangementer, møder og praktiske opgaver med køkken og rengøring hænger sammen. Mødepligten opfatter vi som et redskab til helt konkret at pege på, at højskolen er et fællesskab. Det er vigtigt, at det er synligt, at alle har det godt og trives.

Et ophold på Krabbesholm varer 4, 5 eller 9 måneder. Efterårssemestret er på 20 uger, forårssemestret er på 24 uger. Cirka en femtedel af vores elever vælger en både-og-løsning, som er 44 uger. Herudover tilbydes efterårseleverne gratis satellitkurser i København og Århus, hvor man i marts eller april måned samles og får undervisning i forbindelse med optagelsesprøverne til videregående uddannelser. Vi optager 115 elever hvert semester, der bor fordelt på 10 ganggrupper.

UGENS FORLØB

Vi starter hver dag kl. 9.00 med morgensamling i Riddersalen. En lærer eller nogle elever står for et indslag, der fungerer som fælles optakt til dagen. Hver dag er der undervisning fra 9.30 til 16.00 med en halvanden times middagspause, hvor der to gange om ugen er afsat tid til rengøring. Ofte vil der være en lille uformel udstilling på nogle af linjefagene fredag eftermiddag, hvor man kan se, hvad der er blevet arbejdet med i den forgangne uge. Derudover vil der også tit være fernisering enten i skolens galleri Four Boxes eller i KBH Kunsthal en aften i løbet af ugen.

Nogle uger har man køkkenvagt. Det er obligatorisk og går på skift mellem ganggrupperne. Hvis man ikke har køkkenvagt, har man fri efter undervisningen. Mange aftener og weekender vil det være muligt at deltage i workshopundervisning – det er frivilligt. Derudover vil der i løbet af semestret være en række aktiviteter, man kan at vælge at deltage i, såsom udflugter, foredrag, film, musik og sportsaktiviteter. Alle skolens faciliteter, værksteder og undervisningslokaler er åbne hele døgnet, hvis man slet ikke kan få sit projekt ud af hovedet.

VÆRELSER

Man bor på enkelt- eller dobbeltværelse organiseret i 10 ganggrupper. Nogle af værelserne ligger i huse fra midten af 1700-tallet, andre er fra 1960’erne. Der er altså stor variation. Højskolen har valgt at invitere forskellige kunstnere, arkitekter og designere til at stå for indretningen af de enkelte ganggrupper. Ideen er, at hver ganggruppe skal have sit eget særpræg, og at man som elev godt må blive udfordret på sine forventninger til indkvarteringen, når man møder op på højskolen. Til ganggruppen er der knyttet en ganggruppelærer, som holder møde med ganggruppen hver mandag aften. Her diskuteres stort og småt: ugens program, den kommende weekend, skemaændringer, studieture, foredrag, koncerter, udstillinger mv. Og så snakker man om, hvordan det går. Er der problemer, der skal tages op? Er der forslag og ideer til nye tiltag? Hvordan trives man på højskolen? Nogle gange går man en tur ved fjorden – nogle gange tager man på travbanen eller i biografen.

KØKKEN

Krabbesholms køkken er åbent døgnet rundt. Det er et grønt køkken med hjemmelavet mad og friskbagt, koldhævet brød hver morgen. Mange af vores råvarer kommer fra lokale leverandører, bl.a. frisk fisk, grøntsager og mejeriprodukter. Vi lægger vægt på at servere hjemmelavet mad af friske råvarer. En stor del af højskolens elever er vegetarer, og man har mulighed for at melde sig til og fra vegetarordningen uge for uge. De forskellige ganggrupper deltager på skift i køkkenet og er med til at planlægge ugens menu. Køkkenet er et centralt omdrejningspunkt i skolens hverdag. Der er morgenmad kl. 8.00, varm mad til frokost kl. 12 og aftensmad kl. 18. Der serveres frugt om eftermiddagen, og døgnet rundt kan man selv gå i køkkenet, hvis man trænger til et mellemmåltid.

RENGØRING

Eleverne står selv for en del af rengøringen. Du lærer en støvsuger at kende, og du får erfaring med gulvvask og afkalkning af badeværelser. Man gør selv rent på sit værelse, og i fællesskab er man ansvarlig for rengøring på ganggrupperne, på skolens udearealer og på linjefagene.

RYGNING

Rygning er tilladt udendørs. Det er den enkelte, som er ansvarlig for, at skolens rygepolitik overholdes, og overtrædelse af rygeforbuddet behandles for elevers vedkommende i henhold til skolens ordensregler. For medarbejderes vedkommende kan en overtrædelse af rygeforbuddet få konsekvenser for ansættelsesforholdet, og medarbejdere har ikke krav på rygepauser.

ELEVRÅDET

Forslag og ideer, der kommer op i ganggruppen, lægges frem for elevrådet, som består af to repræsentanter for hvert linjefag. Elevrådet holder møde hver mandag i middagspausen, og to repræsentanter for elevrådet deltager i det ugentlige medarbejdermøde.

FREDAGSBAR OG FESTER

Om fredagen arrangerer ganggrupperne på skift fredagsbar eller et andet weekendarrangement, og en gang om måneden er der fest, som linjefagene arrangerer på skift. På Krabbesholm Højskole er det tilladt at drikke alkohol fredage og lørdage fra kl. 18.

Eksempel på elevværelse

Et eksempel på, hvordan en uge kan se ud for en elev på linjefaget Kunst

Elevarbejdsplads på kunst

Arkitekturelever i faglokalerne Tham & Videgård

Spisesalen

Udstilling i Krabbesholms udstillingssted Four Boxes

Riddersalen

Krabbesholm Højskole ligger lige ud til Limfjorden

Eksempel på elevværelse

Ganggruppemøde ved bålpladsen