Udstillinger

Forår 2024

Reciprocity:
Hypha Co-Lab

Reciprocity Hypha Co-Lab Four Boxes Gallery

25.05.2024

Værk: Mycelium Floor Candelabra af Lasse Sylvest Lilleør

Foto: Lasse Sylvest Lilleør

I denne udstilling præsenterer Hypha Co-Lab objekter og anvendelsesmuligheder med udgangspunkt i mycelium. Værkerne er skabt af professionelle designere, arkitekter og studerende og spænder mellem akustiske paneler, urner, siddemøbler, vaser, sko, service og tøj mm.

At arbejde med mycelium – det forgrenende netværk af svampe – tvinger os til at bevæge os ind i et tværfagligt rum, hvor design, biologi og agrikultur mødes.

Fra et designperspektiv tilbyder mycelium interessante egenskaber: let, brandbestandigt, flydeevne, støjisolerende og komposterbart. Mycelium er også et levende materiale og kræver en vis forståelse af biologi. Selvom nogle svampearter almindeligvis bruges i arbejdet med mycelium materialer, er vores viden stadig begrænset. Der er seks gange flere arter af svampe end planter, og kun seks til otte procent af dem er endda blevet beskrevet. Der er sandsynligvis mange flere arter, der er egnet til materialefremstilling, som vi endnu ikke har opdaget.

I alle disse projekter er begrebet gensidighed blevet udforsket, inspireret af det symbiotiske forhold mellem visse svampearter og deres omgivelser for at finde næring og fungere i et system med gensidige fordele for hinanden.

Hvad nu hvis svampe kunne lære os at have en mere opmærksom tilgang til design, at se naturen mindre som en ressource, men mere som et forbillede – et programmerbart system eller endda som en partner?

Hypha Co-Lab er en non-profit forening, skabt af en gruppe designere og udøvere med en fælles passion for at arbejde med mycelium som materiale. De har til formål at fremme forståelse og anvendelse af myceliumsmaterialer gennem udstillinger, formidling, udveksling af viden, praktiske færdigheder og deling af ressourcer.