Udstillinger

Efterår 2016

Skive 2016, 2040, 2060:
En udstilling om arkitekturens betydning for byens fremtid

Four Boxes, Krabbesholm Højskoles udstillingsbygning, har glæden af at præsentere “SKIVE 2016, 2040, 2060 – En udstilling om arkitekturens betydning for byens fremtid”. Udgangspunktet for udstillingen er masterplanen BIG Blue Skive 2040, som det verdenskendte arkitektfirma Bjarke Ingels Group har udviklet til byen. Den meget ambitiøse vision blev foræret til Skive som en folkegave af Spar Vest Fonden sidste år, og der har siden da været en hel del debat om projektet. Udstillingen på Four Boxes tager afsæt i en kritisk undersøgelse af BIG Blue-projektet for at se på nogle generelle tendenser og problematikker i forhold til by- planlægning. Er arkitektur det rigtige redskab til at vende den negative spiral, som flere danske provinsbyer er havnet i på grund af urbanisering og globalisering? Udstillingen er udarbejdet af journalist Tobias Moe, som beskæftiger sig med formidling af arkitektur på bl.a. podcasten BYLYD.

Til udstillingen på Four Boxes har Tobias Moe skabt en installation med plakater og arkitektoniske modeller samt en lydkollage med interviews med bl.a. Skives borgmester Peder Christian Kirkegaard, arkitektur- og byplanlægningseksperter samt almindelige borgere fra byen. Installationen kan ses som en slags rumlig udfoldelse af det radioformat, som Tobias Moe arbejder med til daglig. Som en del af udstillingen har han også samarbejdet med lærerne på højskolens arkitekturhold og inviteret eleverne til at udarbejde en række scenarier for hvordan Skive vil tage sig ud i år 2060, hvis BIG Blue-projektet realiseres i den form som præsenteres i visionen. Et udvalg af disse projekter gengives desuden i Skive Folkeblad på samme dag som ferniseringen.

Tobias Moe er vært og redaktør på podcasten BYLYD (www.bylyd.dk). Han er uddannet journalist og har tidligere været nyhedsvært på P4 København og udfarende pressemedarbejder for Folkekirkens Nødhjælp. Tobias Moe har i mange år beskæftiget sig med kritisk formidling af arkitektur og byudvikling, bl.a. som selvstændig blogger, som konsulent i Akademisk Arkitektforening, skribent for fagbladet Arkitekten og tekstforfatter på Dansk Arkitektur Center og ByplanNyt. Han er desuden medstifter af og tidligere redaktør for By&Rum-sektionen på netavisen Netudgaven (www.netudgaven.dk).