Udstillinger

Efterår 2014

Mette Hammer + Lorenzo Tebano:
Spinning Ball of Doom

Redskaber i forhold til trance kan producere kollektiv opvågnen samt kollektiv tilstand, hæmmende opfattelse og begrænse meninger.

Gennem menneskets historie og på tværs af kontinenter er redskaber til trance blevet brugt til at vække det underbevidste og åbne nye perspektiver på problemer, som samfundet står overfor. Teknikker såsom fikserede tanker, manipulation af sanserne kombineret med gentagelse bidrager til milde tilstande af trance, som vi oplever i dagligdagen. Denne form for trance, som opstår under udførelsen af rutiner, under arbejde eller under rejser kan anstifte ideer og handlinger. Som en del af en proces kan trance producere et større perspektiv ved at medvirke til at danne viden og nye strategier.

Kan myten om et Gud givet talent stamme fra de gamle praksisser af shamanisme og spådomme? Mystikere og orakler fik syner, mens de var i trance og gennemførte ritualer, mens de angiveligt var i kontakt med ånder eller guder. De varden type folk, der kunne ændre en persons bevidsthed, og som også havde indflydelse på den politiske beslutningsproces i et samfund. Brugen af ord, ceremonielle genstande, dans og musik i premodernitet har paralleller til den måde kunstnere omarrangerersymboler og billeder på for at ændre offentlighedens bevidsthed.

Det er vigtigt, at vi er i stand til at vælge vores trancer.