Projekter

2016

Schadeprisen
Krabbesholm Højskole

Ursula Reuter Christiansen og Kasper Hesselbjerg er kåret som de første vindere af Schadeprisen, der uddeles af Krabbesholm Højskole i samarbejde med Jyllands-Posten.

Priskomitéen fremhæver, at de to meget forskellige værker på hver sin måde lever op til prisens ide om at hædre litteratur, “der antager former og frembringer motiver, vi ikke har kunnet forestille os”. “Med de to værker i hånden har vi den dybe, revolutionære, udfordrende parole og aktivisme over for den legende invitation til et litterært gæstebud. De to pristagere inkarnerer både Schades lyse og mørke side”, fremhæver dommerkomitéen.

Ursula Reuter Christiansens “Skarpretteren” var oprindelig en kortfilm fra 1972, som nu har fået nyt liv som stort bogværk. Fortællingen handler om en kvinde, der ammer en dødssyg soldat og siden halshugges af en rødklædt bøddel. Dommerkomitéen kalder den “en kollektiv kraftpræstation: Reuters ekspressive filmmateriale og tekst, Gitte Broengs præcise kortprosa og Louise Sidenius’ stærke layout mødes i et særdeles vægtigt og visuelt forførende værk”.

Kasper Hesselbjergs “Salatfeber” er en rejsebog i brevform, der begynder med, at fortælleren brænder efter at lave en salat, og bogen hænger nøje sammen med Hesselbjergs arbejde som billedkunstner, hvor han bl.a. har fremstillet falske østers i form af sake-opblødte vingummier serveret i keramiske skaller. “I en tid, hvor alle kokke tilsyneladende tror, de er kunstnere, er der noget befriende ved en kunstner, der tror, han er kok” hedder det i dommer komitéens begrundelse.

Ved prisoverrækkelsen blev de fem nominerede forfattere/kunstnere præsenteret i højskolens riddersal. Ved den efterfølgende udstilling med de nomineredes værker i Four Boxes motiverede Jyllands-Postens litteraturredaktør David Turner dommerkomitéens valg af vinder, og borgmester Peder Christian Kirkegaard overrakte prisen på 100.000 kr. doneret af Skive Kommunes Rent Liv-pulje.