Projekter

2017

Schadeprisen
Krabbesholm Højskole

Vinderen af Schadeprisen 2017 blev Dea Antonsen og Ida Bencke for ‘Laboratoriet for Æstetik og Økologi’. Under prisoverrækkelsen viste en computer et af laboratoriets nyeste projekter, sendt over internettet fra Trondheim: Tekster skrevet af planter, der er udstyret med duftsensorer og forbundet med en tekstgenerator. Ren poesi!

Schadeprisen er på 100.000 kr. doneret af Skive Kommune. Prisen, der er indstiftet af Krabbesholm Højskole og Jyllands-Posten, blev uddelt første gang i 2016.

Schadeprisen rammer smalt og udvider på den måde det litterære felt. Den er en hyldest til litteraturen, der breder sig over flere medier og kombinerer tekst med fotografi, lyd, video, grafik, billedkunst. m.v.

Prisen har navn efter Jens August Schade, der blev født og døde i Skive. I Schades digtning svirrer alting rundt. Fra det mindste til det største. Over landegrænser og på tværs af kontinenter. På tværs af køn og race. Fra det hverdagslige til kosmos og stjernetåger og tilbage igen. Samtidig bredte Schade sig over flere medier – bl.a. tegning, maleri og grafisk design – og arbejdede tæt sammen med billedkunstnere som Asger Jorn og Inga Lyngbye.

Følgende fem var nomineret til Schadeprisen 2017: – Søren Andreasen for tekstsamlingen ‘Towards a Lightness of Mind and Matter’ – Glenn Christian og Rolf Nowotny for digtsamlingen ‘VIBRIO’ og udstillingen ‘Via Além’ – Kristian Sæderup, Jonas Georg Christensen og Mathias Sæderup for tidsskriftet ‘FORM OG ERFARING’ – Dea Antonsen og Ida Bencke for platformen ‘Laboratoriet for Æstetik og Økologi’ – Cecilie Lind for romanen ‘Til en Engels Forsvar’ og forfatterens indlæg i dagblade og på sociale medier

De fem kandidater var nomineret af et indstillingsudvalg bestående af Ida Marie Hede, Mathias Kokholm, Mikkel Bruun Zangenberg og Marie Kølbæk Iversen. Vinderen blev valgt af Schadeprisens bedømmelseskomité: Nanna Debois Buhl, Kizaja Ulrikke Routhe-Mogensen og David Jacobsen Turner.