Linjefag

Litteratur

Litteratur beskæftiger sig med sprogbaserede oplevelser. Det drejer sig ikke blot om læsning og skrivning af tekster og bøger, men også om oplevelsen og skabelsen af sprog gennem en bred vifte af medier og situationer.

På Krabbesholm Højskole arbejder vi med litteraturen i et udvidet felt. Det vil sige en litteratur, der går på tværs af medier, kunstarter og genrer, og som udfolder sig i mange forskellige sammenhænge. Med andre ord en litteratur, der er grænseoverskridende, eksperimenterende og som søger nye og tidssvarende måder at finde sted på.

Den faste lærer på litteratur er Laura Ringo.

Herudover får vi besøg af en række gæstelærere, blandt andre Lone Aburas, Amalie Smith, Caspar Eric, Pablo Llambias, Lars Frost, Caroline Albertine Minor og Esben Weile Kjær. De bor på skolen under deres undervisningsforløb og repræsenterer forskellige syn på litteraturen.

Rygraden på linjen er dygtiggørelse og fordybelse, dvs. læsning og skrivning. Litterære tekster, kritiske tekster, art writing, alt. Gennem personlige samtaler, gruppediskussioner og løbende kritik udvikler du dig og finder din egen måde at skrive på. Du vil opleve, at du vokser og bliver inspireret gennem samarbejdet med elever fra de andre fag, der er på højskolen: kunst, arkitektur, design og grafisk design. Du vil opdage, at der er utallige muligheder inden for litteraturens rum.

På Krabbesholm Højskoles litteraturlinje kommer dine tekster ud i verden og møder et publikum. Det kan ske gennem højskolens Riso-trykkeri, hvor du kan lave pop up-bøger, pamfletter, plakater – eller dit eget mikroforlag. Og det kan ske gennem skolens mange specialværksteder, hvor du får mulighed for at kombinere tekst med andre medier, fx lyd, video, fotografi, maleri, serigrafiske tryk og meget mere. Hovedsagen er, at dine tekster og dine idéer bliver synlige og tilgængelige for andre – for kun herigennem kan du påvirke verden og gøre en forskel.

Vi tager på oplæsningsture med litteraturholdet hvert semester, så du også får erfaring med oplæsning og performance. Og vi besøger forlag og forfattere i ind- og udland.

Sammen med forskellige forlag udgiver Krabbesholm Højskole hvert år bøger i Schade-serien. De bliver trykt på højskolen, og som elev på litteraturlinjen får du et indblik i alle dele af bogens tilblivelsesproces – også dem, der oftest er skjulte. Du møder bogens forfatter, redaktør og grafiske designer, og du er med til at præge processen frem til den færdige bog.

Eleverne på litteraturlinjen arrangerer hvert år en litteraturfestival i samarbejde med de andre linjefag. Her får du mulighed for at tage ansvar for planlægningen af et stort arrangement og kontakte en masse forskellige unge forfattere, billedkunstnere og musikere.

Krabbesholm Højskoles litteraturlinje er for alle, uanset forudsætninger. Nogle kommer, fordi de har lyst til at prøve sig selv af. Andre for at kvalificere sig i forhold til en videregående eller kunstnerisk uddannelse på Forfatterskolen, Kunstakademiet eller universitetet.